Kruiden

KRUIDEN RUBS

Dry rub

  • 1 eetlepel grof zeezout
  • 1 eetlepel vers gemalen peper
  • 5 eetlepels gemalen komijn (djinten)
  • 3 eetlepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel kurkuma(koenjit)
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel paprikapoeder (gewoon of gerookt)  Doe alle kruiden in een potje (of vijzel ze eventueel door elkaar).

Meng alle kruiden in een potje (vijzel ze eventueel), De rub is voor diverse gerechten te gebruiken.
Bijvoorbeeld:

  • Maak een marinade van een eetlepel kruiden en twee eetlepels olie een marinade. Marineer hier het varkensvlees, of kip enz.
  • Voeg eventueel een geraspte teen knoflook aan toe, en geraspte citroenschil.
  • Voeg gedroogde tijm en oregano of Provençaalse kruiden er aan toe. Om gehakt eventueel op smaak te brengen.
  • Meng de mix met yoghurt, knoflook en citroensap om een dipsaus te maken.

BBQ kruiden

  • 1 theelepel cayennepeper
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel koriander (ketoembar)
  • 1 theelepel komijn (djinten)
  • 2 theelepels tijm
  • 1 theelepel gemalen peper
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 theelepel mosterdpoeder
  • 1 theelepel zoetstof
  • 1 teentje knoflook

Nasi/bamikruiden

  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel laos (Thaise gember)
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel chilipoeder
  • ½ theelepel ketoembar (korianderzaad)
  • ½ theelepel sereh (citroengras)
  • ½ theelepel koenjit (kurkuma)
  • ½ theelepel djinten (komijnzaad)
  • ¼ theelepel kaneel
  • 2 theelepels fijn zeezout

Meng alle kruiden door elkaar, de kruiden kun je ook vijzelen. De kruiden blijven ongeveer een jaar in een goed afgesloten pot houdbaar.

Spaghetti kruiden

  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • ½ theelepel gedroogde marjolein
  • ½ theelepel gedroogde tijm
  • ¼ theelepel gedroogde rozemarijn
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel zout

Vijzel de kruiden, en bewaar in een afgesloten pot.

Bij de meeste uitgebreide supermarkten zijn deze kruiden verkrijgbaar. Loop eens bij een toko binnen, daar hebben ze vaak veel meer keuze in kruiden en vaak nog voordeliger. Eet je zoutloos, of ben je spaarzaam met zout, kun je dit weg laten, en kun je als dat wilt altijd nog het gerecht op smaak maken met zout.